Home Noutati Sistemul RO e-Factura se extinde
Noutati

Sistemul RO e-Factura se extinde

45

Guvernul a extins prin Ordonanţă de urgenţă (OUG), în 21iunie, utilizarea sistemului de facturare electronică (RO e-Factura) şi în cazul tranzacţiilor între companii şi consumatorii finali (B2C). Utilizarea se va face în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu, începând cu 1 ianuarie 2025.

Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura, prevede noul act normativ.

Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale prevede și excepții.

Excepții de la obligația utilizării RO e-Factura

Concret, vor fi exceptate de la obligaţia utilizării RO e-Factura persoanele impozabile care emit facturi pentru operaţiuni care nu sunt supuse TVA sau sumele care nu se includ în baza de impozitare a TVA, conform Codului fiscal, pentru care nu există obligaţia emiterii unei facturi, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare, Comunitatea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, Banca Centrală Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Comisia Europeană sau alte organisme internaţionale, forţele armate ale statelor membre NATO, cu excepţia situaţiei în care acestea optează pentru utilizarea sistemului.

Asociaţiile, fundaţiile şi agricultorii persoane fizice care aplică regimul special pentru agricultori vor fi exceptaţi temporar de la utilizarea sistemului RO e-Factura până la 30 iunie 2025, în vederea adaptării la sistem.

În cazul în care beneficiarii nu primesc facturile prin RO e-Factura în termenul prevăzut, pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii plătite la momentul livrării / prestării, aceştia vor putea notifica organele fiscale competente.

Modificări și completări la utilizarea aparatelor de marcat

De asemenea, sunt aduse modificări şi completări în domeniul utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale şi se exclud accizele din procedura de restructurare a obligaţiilor bugetare. Măsura vine în sprijinul contribuabililor de bună credinţă, întrucât aceste taxe speciale sunt percepute direct sau indirect asupra consumului produselor accizabile şi sunt plătite de către cumpărător, iar plătitorul de accize are obligaţia să le declare şi să le plătească la bugetul de stat.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

România primește 149 milioane de euro de la UE

România primește granturi în valoare de 149 milioane de euro de la...

Noutati

Fast Danube 2: E oficial!

Comisia Europeană a selectat proiectul Fast Danube 2 pentru finanțare de 195,5...

Noutati

UE va investi şapte miliarde de euro în infrastructuri de transport durabile, sigure şi inteligente

Comisia Europeană a selectat 134 proiecte de transport pentru a primi peste...

CamioaneNoutati

Renault Trucks, Jumbo și SVZ testează prototipul electric „Oxygen”

Renault Trucks își continuă activitatea de cercetare și dezvoltare cu camionul său...