Home Noutati Rombat are buget de investiţii de 10 milioane de euro în 2023
Noutati

Rombat are buget de investiţii de 10 milioane de euro în 2023

44

Rombat, singurul producător integrat de baterii auto din România, a planificat investiţii de 10 milioane de euro pentru anul 2023. Acesta e cel mai mare buget de investiţii al companiei din ultimul deceniu.

Mare parte din bani vor fi investiţi în instalarea unei linii semiautomate pentru producția bateriilor heavy duty EFB. Dar și în realizarea a două parcuri fotovoltaice pentru a optimiza costurile de operare și pentru a asigura companiei un grad mai mare de independență energetică.

Noua linie de fabricație va fi destinată producției bateriilor heavy duty champion HD-EFB pentru vehiculele de mare tonaj. Ca și producţiei bateriilor absorbent glass mat, instalate pe mașinile cu sistem start-stop.

Parcuri fotovoltaice Rombat

Rombat mai are în plan şi realizarea a două parcuri fotovoltaice. Primul dintre acestea, cu capacitatea de 4,2 MW, urmează să fie cofinanțat prin fondurile puse la dispoziție prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul se află în acest moment în stadiul de analiză, implementarea urmând să înceapă în cursul acestui an.

Al doilea parc fotovoltaic, cu capacitatea de 1 MW, va funcționa la Copșa Mică, acolo unde compania operează Rebat, propriul centru de reciclare a bateriilor uzate. Rombat va investi și în achiziția unei instalații de producție a oxigenului, care va funcționa tot la unitatea din Copșa Mică.

Strategia de dezvoltare

„În cadrul întâlnirii organizate de grupul Metair Investment Limited, de la începutul lunii februarie, din Africa de Sud, s-au discutat subiecte privind strategia de dezvoltare atât la nivel de grup, cât și planurile de viitor pentru fiecare companie subsidiară, ocazie cu care s-a evidențiat și necesitatea bugetelor de investiții. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când avem un buget investițional atât de mare, de până la 10 milioane de euro. Aceste trei investiții majore ne vor ajuta să ne atingem obiectivele de reducere a amprentei de carbon, să ne păstrăm competitivitatea, să optimizăm costurile de operare și să ne securizăm un grad semnificativ mai mare de independență energetică”, a spus Alin Ioaneș, CEO al Rombat SA.

În anul 2022, compania a anunțat intenția de a-și completa gama de produse cu baterii Li-Ion (litiu-ion), destinate clienților care dezvoltă parcuri fotovoltaice sau utilizatorilor casnici (prosumatori) interesați să instaleze în locuințele proprii instalații de producere a energiei verzi.

Despre Rombat

Rombat Bistrița SA, companie deținută de concernul sud-african Metair, este singurul producător integrat de baterii auto din România, din anul 1997.

Fondată în 1980, sub denumirea de Acumulatorul Bistrița, compania și-a schimbat denumirea în 1991, devenind SC Rombat SA. Compania a fost deținută de stat până în anul 1996, când, în urma privatizării, a fost cumpărată de angajați.

În 2012 Rombat Bistrița a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief UA, parte a grupului Metair Investment Limited.

De-a lungul timpului, Rombat a produs și a vândut baterii auto în peste 40 de state de pe patru continente. Compania are un parteneriat strategic de peste 25 de ani cu Dacia Renault, iar în 2017 a devenit furnizor pentru Ford Craiova.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...