Home Transportatori Feroviar Noul Mers al trenurilor: Intercity revine după 8 ani
FeroviarNoutatiTransportatori

Noul Mers al trenurilor: Intercity revine după 8 ani

55

Noul Mers al trenurilor, care va fi valabil până pe 9 decembrie 2023, a intrat în vigoare cu mai multe noutăți. Fără îndoială, cea mai importantă modificare este reintroducerea curselor InterCity, după o pauză de 8 ani, însă la preț mai mare.

În noul Mers al Trenurilor 2022-2023 circulă zilnic, în medie, 1.100 trenuri operate de CFR Călători, în funcție de perioada din an.

Au fost introduse în circulație 12 trenuri InterCity. Acestea circulă cu viteza maximă de 160 km/h și chiar 200 km/h, unele dintre ele. Compunerea trenurilor IC este asigurată cu peste 30 vagoane de călători (vagoane clasa I, vagoane clasa a II-a și vagoane clasa a II-a cu spațiu destinat serviciului de alimentație publică).

Vagoanele sunt modernizate și dotate cu:

  • instalație de climatizare
  • toalete ecologice
  • uși de acces și intermediare semiautomate
  • prize electrice pentru încărcarea telefoanelor mobile sau laptop
  • instalație de sonorizare
  • afișaj digital
  • rastel pentru bagaje voluminoase în fiecare capat al salonului.

Călătorii beneficiază de internet în regim wi-fi, vagoanele având montat echipamentul adecvat.

Altfel, față de mersul anterior, „Tomis Expres” Constanța-Brașov și retur are o oprire suplimentară în Ploiești. În plus, este optimizată capacitatea de transport pe anumite relații prin introducerea unor trenuri noi, de exemplu pe ruta București Nord-Roșiori-Craiova și retur cu tendința circulației într-un program de mers cadențat pe viitor. Alte noi trenuri sunt introduse pe ruta Iași-Cluj Napoca și retur.

Alte modificări în noul Mers al Trenurilor

Pentru a răspunde mai bine cerințelor, în anumite zone CFR Călători operează cu trenuri RE care asigură condiții apropiate cu cele ale trenurilor IR dar la un tarif mai mic. Ceea ce oferă accesibilitate unei categorii cât mai largi de călători. Iar trenurile IR de pe ruta București-Pitești devin trenuri RE cu mers într-un program cadențat.

Ruta București-Brașov și retur este asigurată zilnic cu circa 21 perechi de trenuri asigurând un program orar de călătorie flexibil pentru publicul călător. Un alt aspect important este cel legat de trenurile „Prietenia” 402/ 401 București Nord-Chișinău și retur, precum și trenurile 1064/1061 Iași-Ungheni și retur, care circulă zilnic în acest mers de tren nou.

Totodată, în sezonul estival între principalele orașe din țară și litoral se asigură legătura cu trenuri directe, cu mențiunea că pe distanța Constanța-Mangalia și retur trenurile circulă în regim de tren Regio și la tarifele aferente acestui rang de tren.

Oferte comerciale

CFR Călători oferă o gamă diversă de oferte comerciale (ex. abonamente, card TrenPlus, dus-întors, anticipație, etc) care facilitează mobilitatea cetățenilor spre destinațiile interne dorite. Detalii despre acestea sunt disponibile pe www.cfrcalatori.ro la secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități.

De asemenea, și spre destinațiile externe călătorii au la dispoziție o serie de oferte, la tarife avantajoase, spre Moldova, Austria, Germania, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, precum şi căutata ofertă Interrail Pass care reprezintă un abonament valabil în toată Europa sau într-o anumită țară din Europa. Detalii sunt pe site la secțiunea Trafic internațional/ Oferte.

Bilete

Distribuția de bilete se asigură prin următoarele canale: online, staţii şi agenţii de voiaj CFR Călători, automate de vânzare în gări și distribuitori autorizați cu care sunt încheiate parteneriate pentru vânzarea de bilete.

CFR Călători facilitează achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren în trafic intern prin aplicația mobilă „CFR Călători mersul trenurilor și bilete online” disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery.

Achiziția online de bilete în trafic intern se poate face pentru orice tip de tren, până la ora de plecare a trenului din stația de îmbarcare, cu reducerea de 5%. Această reducere se aplică şi la biletelor achiziţionate de la automatele de vânzare din gări.

Personalul de tren este dotat cu dispozitive POS ce permit emiterea legitimațiilor de călătorie (și plata cu card contactless), rezervarea automată a locurilor, scanarea legitimațiilor, validarea biletelor online și a titlurilor metropolitane.

Trenurile de pe ruta București Nord-Aeroportul „Henri Coandă” și retur dispun de aparate POS pentru plata contactless cu orice dispozitiv de plată: card, telefon sau ceas inteligent, iar din stațiile CFR București Nord și Aeroport se pot cumpăra abonamente metropolitane pentru zona București-Ilflov.

Notă: materialul a apărut în numărul 304 al revistei Cargo&Bus.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

Feroviar

România pierde 100 de milioane de Euro pentru trenurile cu hidrogen

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ratat și a treia...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...