WABCO tehnologii camioane autonome
Home Camioane Inovațiile WABCO pentru camioane autonome – VIDEO
CamioaneTehnologie

Inovațiile WABCO pentru camioane autonome – VIDEO

37

Industria vehiculelor comerciale face pași mari spre un viitor cu camioane autonome, conectate și electrice. WABCO a făcut recent demonstrații cu tehnologii care vor permite producătorilor de camioane, autobuze și remorci să-și ducă mai departe viziunea pentru vehicule autonome.Bazându-se pe istoria sa bogată în producerea sistemelor de asistență pentru șoferi, WABCO a dezvoltat o nouă generație de tehnologii care vor duce la un grad mai mare de automatizare a vehiculelor comerciale. Toate aceste tehnologii vor fi prezentate la salonul IAA 2018, dar până atunci WABCO a făcut câteva demonstrații cu camioane autonome la circuitul de test din Jeversen (Germania).

Nefuncționarea direcției

În primul rând, WABCO a făcut demonstrații cu sistemele de rezervă care vor fi folosite în cazul defectării sistemelor de direcție și frânare, condiții de bază pentru vehiculele autonome. În acest test, camionul urmează o rută presetată, ghidat prin GPS. Dacă sistemul activ de direcție nu funcționează, el este înlocuit de sistemul de control al frânării. Acesta aplică pe rând forțe de frânare controlate pe roțile față, menținând direcția pe traiectoria dorită.

Nefuncționarea frânării

Și în acest caz, camionul urmează o rută presetată, ghidat prin GPS, fiind programat să facă o oprire totală într-o anume locație. Chiar dacă sistemul de frânare principal este dezactivat, un sistem de rezervă este folosit pentru a opri cu exactitate camionul în locația dorită.

Menținerea direcției de mers

Continuous Lane Keeping este o tehnologie de siguranță de ultimă generație, care combină sistemul OnLane cu direcția activă pentru a preveni ieșirea neintenționată de pe banda de rulare și accidentele relaționate. O cameră aplasată frontal monitorizează poziția vehiculului între marcaje, iar direcția activă menține camionul tot timpul pe mijlocul benzii de rulare.

Frânarea totală pe suprafețe cu diferențe de aderență

WABCO lucrează pentru optimizarea performanțelor de siguranță ale vehiculelor comerciale chiar și în cele mai grele condiții de mediu. În prezent, mulți șoferi au dificultăți în controlarea situațiilor în care sunt obligați să frâneze pe suprafețe cu diferențe de aderență. În viitor, WABCO le va permite vehiculelor comerciale să aplice autonom o combinație de sisteme de frânare și de direcție activă, îmbunătățind controlul vehiculului atât longitudinal cât și transversal, atunci când se aplică frânarea cu putere maximă.

Frânarea autonomă în plutoane

WABCO crede că plutoanele de camioane vor funcționa în viitor autonom, oferind o mai mare eficiență datorită aerodinamicii îmbunătățite. Datorită capabilităților de frânare de vârf, WABCO permite distanțe și mai mici între vehicule. Tehnologia permite și frânarea simultană a camioanelor din pluton, de la viteze de autostradă (80 km/h) până la oprirea completă, dacă vehiculul conducător întâlnește în față un obstacol staționar.

Parcarea telecomandată

Contribuind la creșterea nivelului de automatizare în spații închise, precum parcări sau centre de încărcare/descărcare, WABCO ajută șoferii să controleze de la distanță mișcările laterale și logitudinale ale camionului, din afara cabinei.

Cuplarea controlată de la distanță

WABCO introduce controlul de la distanță pentru a simplifica procesul de cuplare dintre autotractor și remorcă. Capul tractor localizează autonom o anume remorcă, controlând singur, în anumiți parametri, direcția și viteza. Apoi, șoferul preia comanda autotractorului din afara cabinei, reglând inclusiv viteza sau înălțimea șasiului.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

PepsiCo România alege autocamionul electric de la Volvo Trucks

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, cumpără primul...

Camioane

Volvo va lansa camioane propulsate cu hidrogen

Volvo Trucks dezvoltă motoare cu combustie care funcționează cu hidrogen. Testele pe...

Camioane

Demonstratorul tehnologic autonom Freightliner eCascadia

Daimler Truck își propune să ating ținta de a produce camioane cu...

Camioane

Renault, electrificare pe șantiere

Cu ocazia salonului Intermat, producătorul francez anunță lansarea primului vehicul de șantier...